Context
Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala Coronavirus 2019 (COVID-19) o pandemie pe 11 martie 2020, indicând cele peste 118.000 de cazuri din peste 110 țări și teritorii din întreaga lume la acea vreme. În perioada scrierii acestui proiect (iunie 2020), numărul cazurilor confirmate a crescut rapid, depășind 7,5 milioane, subliniind riscul de răspândire globală. În acest context complicat, guvernele din România și din întreaga lume au impus restricții de circulație pentru a reduce transmiterea virusului. Aceste măsuri preventive au provocat efecte socioeconomice nedorite, precum dispariția locurilor de muncă, criza migrației, traumele psihologice etc.
În paralel, unii analiști au susținut că variațiile cazurilor de COVID-19 trebuie să fie luate în considerare nu numai împreună cu intervențiile politice, ci și cu condițiile meteorologice. Cu toate acestea, rezultatele științifice raportate până în prezent sunt neconcludente. Având în vedere acest context, proiectul nostru își propune să extindă cunoașterea despre impactul mobilității umane și al condițiilor meteorologice asupra răspândirii COVID-19. Mai exact, examinăm rolul rețelelor de transmitere a virusului de la om la om și al tiparelor de călătorie în răspândirea de COVID-19 din România. De asemenea, studiem efectele condițiilor meteorologice asupra răspândirii virusului, făcând în același timp bilanțul fluxurilor de călătorie, al factorilor socio-economici și al politicilor publice. Avansăm o abordare nouă care combină metode din știința rețelelor sociale și fizică. Ne așteptăm ca rezultatele să sprijine autoritățile în gestionarea etapelor ulterioare ale răspândirii COVID-19 și în gestionarea provocărilor socioeconomice asociate.
Obiective
Acest proiect își propune să abordeze efectele rețelelor de mobilitate umană și ale condițiilor meteorologice asupra izbucnirii și răspândirii COVID-19 în România.
În mod specific, primul nostru obiectiv este să examinăm rolul rețelelor de mobilitate umană în izbucnirea și răspândirea virusului.
Al doilea obiectiv este de a evalua impactul parametrilor meteorologici (de exemplu, temperatura, umiditatea, viteza vântului și precipitațiile) asupra răspândirii COVID-19. Cel de-al treilea obiectiv al curții este de a formula recomandări pentru ca autoritățile să gestioneze mobilitatea umană și să-și adapteze măsurile preventive în contextul pandemiei de COVID-19.
–-
Finanțare: Proiectul a primit sprijin financiar din partea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (PN-III-P4-ID-PCE-2020-2828), implementarea proiectului: 36 de luni (4 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023). Director de proiect: Marian-Gabriel Hâncean
–